Wednesday, February 27, 2013

99. Review 22.12.12 : Baju dan tudung.

Salam. hai.

Disebabkan bosan duduk rumah takde buat ape kan. nak share sikit pasal tunang haritu. ramai jugak yang tanya, so ade masa ni nak share kat blog ni sikit lah. sikit je mane yang sempat. hehe majlis tunang haritu sebenarnya boleh dikatakan preparation banyak saya sendiri yang buat, baju tempah tapi beads patch saya buat sendiri, tudung pun same. semua saya buat sendiri. sebab saya boleh buat, jadi buatpe nak kuar duit upah orang kan. saya pun belajar lagi bukan ade duit sangat pun kan ( kasihan ). hehe

Saya sekarang pun dalam proses mencari design baju nikah yang menarik, google lah banyak membantu. dan saya rasa saya pun nak bantu sape sape yang tengah cari design baju untuk tunang. okay :)

1. Baju tunang kurung moden klasik dan tudung bawal plain beads patch. 


Nama kain : Dulces ( begini agaknya ejaan dia, hentam lah asal bunyi same hihi )
Tempat saya beli : Gulatis Johor branch ( Angsana )
Harga kain : Kain Dulces 1 meter dalam RM35 
Harga lace : Lace tebal 1 meter RM150.
Beads : 1 plastik beads RM2.90 depends on besar beads tu. ( saya pilih pearl beads untuk nampak timbul dalam gambar )

Ni dia baju tunang saya yang saya ilhamkan bukanlah begini sebenarnya tapi kerana masalah teknikal, baju diubah jadi begini. haha


Sebelum sarung di badan. cara nak pasang lace ni anda bole google saje. hehe saya pasang lace ni amik masa dalam 3 hari siap semua. DIY je :)


Beads saya design sikit je sebab taknak nampak terlalu sarat, lace tebal dah cukup nampak baju tu sarat. depends on lace yang kita pilih. kalau lace kecil atau pendek. kita patch kan lebih sikit bagi nampak beads tu naik. 


Lebih lace yang kat baju tu tadi saya letak kat tudung tapi lace colour same jadi tak nampak sangat. beads ni saya letak random. bole refer cara nak jahit crumble beads kat google. ni la hasilnya, act saya dulu penah tolong kakak jahit manik. jadi saya gunakan ilmu yg ade. hehe sikit je. semua boleh buat. Enjoy with it ! T_T



5 comments:

rj Etika said...

Wahhh...i really love something simple mcm ni. Btw, bride-to-be ek? Congratulations on ur e-day. Hehe. =)

Siti said...

simple but nice ;)

My Bloggie ! said...

Terima kasih. nice to meet u rj etika :)

My Bloggie ! said...

yup. saya suka yg simple je. hehe

Siti Hayati S.hamid said...

so simple but nice.. btw tahniah.. salam kenal..

kalu free, jom singgah blog yatt,
http://zaliyatt.blogspot.com