Sunday, March 11, 2012

21. Sweet Pavlova :)



PALOVA IN MY DREAM . hehe

Mamamya suka goda saya dengan new recipe dalam blog depa yang memang pakar memasak ala ala NEGILIA . JAMIE OLIVER. macam dekat astro ASIAN FOOD CHANNEL tuuu. hehe actually this is my febret channel tv. memang suka gila vavi dengan resepi diorang yang memang moist moist. * ahhh makan banyak air liur terkumpul . haha

one of the recipe is PAVLOVA yaw yaw.

BECAUSE WHAT ?

look at this freshhh fruit here. * jenuh round satu tesco cari fresh fruit ni. sungguh menjahanamkan jiwa. 

bila kumpul semua buah. Pic. Kiwi. Resberry. Stawberry. Blueberry. Markisa. Fuyooo semua aku nak borong ! hehe tapi bila timbang timbang. boleh tahan mahal jugak harga fresh fruit. soo ikut kemampuan lahh. Dah dapat buah pic segar. Bila timbang, dua bijik RM12. huh ! nak tercekik . * disqualified. hehe

KIWI. BLUEBERRIES. AND STRAWBERRY IS ENOUGH.





nak jugak gambar ala ala master chef . * CANTIK JUGAK BEKAS KAK LONG YANG BURUK TU BILA DALAM GAMBAR. hehe sila lah refer kepada jurugambar.  



ala ala ASIAN FOOD CHANNEL. hehe


pufff yang gebu ala ala pipi DAMYA .



TADAAAAA !!!! sila lah terliur tengok saya. 
* DESSERT ni sesuai juga untuk mengambil hati bakal mak mertua. hehe




SINI RESEPI :
from sifu memasak my sister . KAK AZITA.

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan 
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar


SELAMAT MENCUBA ! hehe






4 comments:

dieya said...

Hello darling! Dari sehari ke sehari nak singgah blog baru awak ni tapi tak sempat + tak ingat pun ye jugak, hehehe.. How's your holiday going on? Kat ofis i ada 3 budak uitm buat praktikal, terus kak dieya teringat kat awak tau. U take care sweetie!

My Bloggie ! said...

sys !! thanks visit sini. hehe btw. camne nak apply practical kat sane ye. ape requirement dia ?

Sari Yusa Ibrahim said...

datang sini dari rumah Mamamya, amboihhh!! Adik ngan kakak pakat baik punya ni!!

My Bloggie ! said...

thanks kak :)