Tuesday, February 7, 2012

2. Soft Japanese Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum .
this is special from my lovely sister for her lovely adik paling kecik . pagi pagi dah bising bunyi mixer. dah macam bunyi orang tebang pokok. tengok dia buat macam mudah je. pegang pegang. lambong lambong. dah siap ! sampai tak perasan yang kek dah siap bake . bila tengok kek ni kuar dari oven. perghhhh gebu sangat. macam nak try mase tu jugak. tapi kak long kate nak deco dulu. so tunggu la sampai sejuk baru bole try rase. bila dah try. perfect ! sedappppp sangat. tambah dengan lamp chop yang agak liat tu. pun sooodap. hehe 


Thanks kak ! Thanks and Thanks. i love you so much !


nak kasi terliuq tengok gambaq kek yang sedap hingga menjilat jari. nyum nyum.



melelehhh sehhh . boleh pingsan !



kecoh je publish : prepared by Ismaliana and me ! actually yang 'me' tu yang part mendeco tu je. hehe yang lain kak long yang buat. tinggal tolong tuang jem kat atas kek and susun strawberry. sebab sebab . RAHSIA . tak bole bagitahu kenapa tak sempat nak tolong. ngehehehe

fuhhhh sedap kan.


lets we shared together the original recipe ( requested by Lily ) :

 Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Bahan Bahan untuk jem :

air masak setengah cawan .
gula 2 sudu besar.
strawberry emalco 1/2 sudu besar.
strawberry potong-potong .
tepung jagung 1 sudu besar. 

(ni taip sendirik) T__T



okayyy boleh cube !





No comments: